CD-ROM

CD-ROM 1
Op 12 april 2005 is onze eerste cd-rom met daarop de Kwartierstatenboeken I t/m XII en Kronieken 1992 t/m 2000 gepresenteerd.

Deze pagina ondersteunt het gebruik hiervan door nieuwtjes, toepassingen en fouten (zo mogelijk vergezeld van oplossingen) aan te geven.Gebruik van Windows Vista (9 april 2007).
Op 30 januari 2007 heeft Microsoft het nieuwe besturingssysteem Vista in Nederland geïntroduceerd. Dit verschilt zodanig van Windows XP dat de decoderingsbestanden die op de CD-ROM1 staan hiermee niet kunnen werken. Er zijn inmiddels gelukkig nieuwe bestanden beschikbaar. Deze kunnen echter natuurlijk niet op de cd-rom gezet worden, zodat het zoeken bij Vista vanaf de harde schijf gedaan moet worden.
De procedure voor het zoeken vanaf de harde schijf is hieronder al op 14 april 2005 beschreven. Omdat bij de nieuwe decoderingsbestanden de verificatiecode anders opgegeven moet worden zetten we de gehele procedure nog een keer op een rijtje:
Gaat alles goed, dan opent onze CD-ROM1. Voor volgende keren moet u opstarten door dubbel te klikken op "RunMenu" op de harde schijf. Het is daarom handig een snelkoppeling op het bureaublad te maken.
We hebben nog niet veel ervaring met Vista. Het is nu enkele malen goed gegaan. Werkt er iets niet goed, e-mail mij uw bevindingen.Hotfix KB924867 in Download Center (18 oktober 2006).
Microsoft heeft (inderdaad op 17 oktober) hotfix KB924867 in het Download Center beschikbaar gemaakt.
Het adres van de Nederlandse versie is:
http://www.microsoft.com/downloads/results.aspx?pocId=&freetext=924867&DisplayLang=nl

Het adres van de Engelse versie is:
http://www.microsoft.com/downloads/results.aspx?pocId=&freetext=924867&DisplayLang=en

Mocht de installatie problemen opleveren, e-mail het s.v.p. even.Vervolg KB924867 (11 oktober 2006).
Het ziet er inmiddels toch naar uit dat "hotfix" KB924867 kort na 17 oktober a.s. als update beschikbaar zal zijn. Microsoft geeft inmiddels al wel een beschrijving van het probleem met KB917422 en de oplossing op http://support.microsoft.com/?id=924867.
Het verhaal is tot nu toe echter nog hetzelfde: Bel Microsoft of e-mail mij de gegevens zoals hieronder genoemd.Beschikbaarheid KB924867 (5 oktober 2006).
De algemene verkrijgbaarheid van KB924867 bij het "Dowload Center" zal "enige tijd" na 17 oktober zijn. Microsoft geeft nog steeds geen toestemming tot vrije distributie van de "hotfix"; heeft echter wel ingestemd met een procedure om gezamenlijk de hotfix te bestellen.
Wanneer u mij e-mailt:
  1. uw e-mail adres en telefoonnummer
  2. de combinatie(s) van uw bedrijfssyste(e)m(en) en de ta(a)l(en) ervan,
dan verzamel ik dat en geef het door aan Microsoft. U krijgt de "hotfix" dan direkt van Microsoft.

N.B. Voor alle zekerheid: de "hotfix" en later de "update" zijn beide natuurlijk gratisTijdelijke oplossing voor beveiligingsupdate KB917422 (29 september 2006).
Zoals u gemerkt heeft is het Microsoft niet gelukt de oplossing waarmee onze cd-rom weer gebruikt kan worden in de automatische update van 12 september jl. te krijgen. Die oplossing is al wel beschikbaar en heeft als nummer KB924867.
I.v.m. eventuele secundaire problemen wil Microsoft graag weten wie deze "hotfix" gebruikt. Daarom willen zij die momenteel slechts op individuele basis verspreiden, zodat ze de gebruikers kunnen mailen wanneer er toch nog iets mis is.
In een e-mail van Microsoft (vandaag ontvangen) wordt aangegeven dat de oplossing KB924867 pas rond 17 oktober bij het "Download Center" verwacht wordt.
De beste wijze om de hotfix nu te krijgen is te bellen naar Microsoft: 020-5001500. U moet dan met nummers aangeven waar het om gaat: zakelijke klant: toets 1 en technische ondersteuning: toets weer 1. U krijgt dan een medewerker aan de lijn. U kunt dan zeggen dat het gaat om "CASE ID": SRX060811603944, bedoelt om de automatische update MS06-051/KB917422 op te lossen en u kunt hotfix KB924867 bestellen. U moet hierbij aangeven om welk besturingssysteem het gaat (b.v. XP Home Edition of 2000 Pro) en in welke taal dit is.
U krijgt dan per e-mail een adres met password toegestuurd en kunt de fix daarvandaan downloaden door op het adres te klikken.
Het bestand (b.v. 286785_NLD_i386_zip.exe) moet u opslaan b.v. in C:\TEMP en uitpakken. Dit gaat als volgt:
Nu moet u het uitgepakte bestand nog installeren en daarna de computer opnieuw opstarten om de aanvullingen te laten werken. Zet alvast alle programma's die u gebruikte uit. Na afloop start de computer opnieuw op en kunt u onze cd-rom weer gebruiken.

N.B. Bij de e-mail zit ook een "CASE ID" (SR......). Mocht u na het installeren van de hotfix problemen krijgen dan dient u opnieuw naar Microsoft te bellen en deze "CASE ID" noemen. Men weet dan waar het over gaat.
Wij hebben deze procedure bij een Engels Windows 2000 Pro en een Nederlands Windows XP Pro besturingssysteem uitgeprobeerd en in beide gevallen werkt het goed.
Daarnaast hebben we van anderen, die door de update van 8 augustus soortgelijke problemen hebben, ook gehoord dat bij hen de oplossing werkt.CD-Rom werkt ineens niet meer (25 augustus 2006).
Op 8 augustus 2006 heeft Microsoft een beveiligingsupdate KB917422 uitgebracht. Wanneer deze in het Windows XP bedrijfssysteem wordt geïnstalleerd werkt het programma van de cd-rom beveiliging niet meer. Het programma wordt wel geladen (zichtbaar aan de zandloper), maar wordt dan, zonder melding, uitgezet. Behalve ons beveiligingsprogramma zijn er meer programma's die daar last van hebben. Microsoft heeft de laatste tijd aan een oplossing hiervoor gewerkt; deze wordt momenteel getest.
De datum waarop de nieuwe update beschikbaar komt is nog niet bekend. Wel is als uiterste datum 12 september a.s. genoemd. We hopen dat het niet zo lang gaat duren.
Momenteel is de enige oplossing die update weer te verwijderen; het beveiligingsprobleem blijft dan echter bestaan.
Microsoft schrijft daar over: "Een aanvaller die de ernstigste beveiligingslekken weet te misbruiken, kan volledige controle krijgen over het systeem waarin dit probleem optreedt. De aanvaller kan vervolgens programma's installeren, gegevens bekijken, wijzigen of wissen, of nieuwe accounts met volledige gebruikersrechten maken."Vermiste of beschadigde bestanden voor Windows 98 SE (15 juli 2005)
Bij het gebruiken van het programma sfc (system file checker) kan het voorkomen dat het programma wel aangeeft dat er bestanden beschadigd zijn of ontbreken, maar dat het terugzetten daarvan niet lukt omdat het bestand niet op de systeemschijf gevonden wordt. De bestanden worden op de Microsoft systeem cd-rom in de map \win98 gecomprimeerd in cab-bestanden gezet; cab is de afkorting voor cabinet.
Het doorkijken van al die cab-bestanden is een heel werk, daarom kunt u hier de lijst bekijken en met Ctrl-f naar het beschadige of vermiste bestand zoeken.
Stel u mist het bestand mscat32.dll. Wanneer u daarnaar zoekt (volledige bestandsnaam gebruiken), vindt u \win98\win98_33.cab: mscat32.dll. Dat is dus de plaats waar het bestand op de cd-rom staat.
Wanneer u nu weet waar het bestand behoort te staan (het programma sfc geeft dat meestal wel aan; misschien betstaat daar ook een lijst van??) kunt u het terugplaatsen. De m.i. eenvoudigste wijze is de volgende:
  1. Open de Windows Verkenner en ga naar uw leesstation waar de systeem cd-rom in zit. Heeft u geen systeemschijf, dan staan de cab-bestanden vaak in een map. U kunt dan zoeken in Deze Computer naar (in het huidige voorbeeld) win98_33.cab. Heeft u de locatie gevonden, ga daar met de Verkenner dan naar toe.
  2. Dubbelklik op het bestand win98_33.cab. Het programma WinZip wordt dan geopend en u krijgt een lijst te zien met bestanden die in win98_33.cab verpakt zijn.
  3. Klik mscat32.dll aan.
  4. Klik op Extract.
  5. U krijgt nu een nieuw venster (Extract) met daarin de plaats waar het bestand mscat32.dll geplaatst kan worden. Navigeer met Folders/drives naar de gewenste plaats (in dit gecal C:\Windows\System) en klik op Extract. Het bestand wordt nu teruggeplaatst.
Mogelijk krijgt u de vraag of u het bestand wilt overschrijven. In dat geval kunt u overwegen het "oude" bestand eerst ergens te bewaren en er daarna pas het "nieuwe" neer te zetten. U kunt dan altijd nog terug.Foutmelding Fatal error occured in Cop's Crypto. Error code 00000203 (9 juni 2005)
Enkele gebruikers meldden dat bij het opstarten van de cd-rom de tekst "Fatal error occured in Cop's Crypto. Error code 00000203, Unable to execute target "C\Acrobat\Reader\AcroRd32.exe" "H:\Menu.PDF"" verschijnt.
Deze fout melding wordt veroorzaakt doordat de extensie pdf niet of niet goed geassocieerd is met de Adobe Acrobat Reader. Dit is makkelijk te controleren door, bij afgesloten Reader, met de Windows Verkenner naar onze cd-rom te gaan en dubbel te klikken op Handleiding(.pdf). De Reader moet dan opgestart en de handleiding gelezen kunnen worden.
Werkt dit niet, dan is de eenvoudigste wijze om dit te herstellen het herinstalleren van de Adobe Reader.
Eerst de huidige versie de-installeren via Start, Instellingen, Configuratiescherm en Software; daarna b.v. de Adobe Reader versie 5.1 van de cd-rom installeren. De beschrijving daarvoor staat op bladzijde 13 van de handleiding.Adobe Acrobat Reader sluit af na ca. 10 minuten (22 mei 2005)
Twee gebruikers van onze cd-rom meldden dat de Acrobat Reader zonder enige waarschuwing na 8-10 minuten afsluit. Tot die tijd kon er gewoon mee gewerkt worden.
Bij de een bleek de oorzaak gelegen in het gebruik van een externe cd-schrijver die op een USB-poort was aangesloten. De bijbehorende software simuleerde een virtuele cd-rom. De beveiligingssoftware bestrijdt juist het gebruik van een virtuele cd-rom. Door de ingebouwde cd-speler te gebruiken is het probleem opgelost.
De ander heeft het probleem opgelost door van Windows 2000 over te stappen naar Windows XP.Foutmelding bij het openen van een bestand (24 april 2005)
Enkele gebruikers meldden dat bij het openen van een bestand de mededeling "Er is een fout opgetreden tijdens het openen van dit document. Het bestand begint niet met %PDF-." (Acrobat Reader 4.0) of " Acrobat kan 'Bestandsnaam' niet openen omdat dit bestandstype niet wordt ondersteund of omdat het bestand beschadigd is (omdat het bijvoorbeeld als e-mailbijlage is verzonden en niet correct is gedecodeerd)." (Acrobat Reader 5.0 of hoger) verschijnt.
Deze melding komt tevoorschijn wanneer bestanden rechtstreeks vanuit de Reader geopend worden. De decrypter staat dan niet aan.
Er zijn twee manieren om de bestanden te kunnen lezen. Voor beide geldt allereerst:
En daarna: Of: N.B. Het invullen van de verificatiecode is eenmalig. Volgende keren ziet u alleen korte tijd de melding "Please wait..." .Foutmelding Fatal error occured in Cop's Crypto. Error code 00000201 (20 april 2005)
Enkele gebruikers meldden dat bij het opstarten van de cd-rom de tekst "Fatal error occured in Cop's Crypto. Error code 00000201, Unable to execute target "C\Acrobat\Reader\AcroRd32.exe" "H:\Menu.PDF"" verschijnt.
In alle gevallen werd dit probleem opgelost door de bestaande Adobe Reader via het configuratiescherm te de-installeren en de Reader die op de cd-rom staat (versie 5.1) te installeren. Hiervoor is op de C-schijf circa 90 MByte vrije ruimte nodig.Adobe Reader Versie 3.0 (19 april 2005)
Wij hebben onze cd-rom getest op de besturingssystemen Microsoft Windows 95, 98SE, ME, NT, 2000 en XP, in verschillende combinaties met Adobe Reader 4.0, 5.0, 5.1, 6.0 en 7.0. De versie 3.0 is dus nooit getest.
Enkele genealogen gebruiken de combinatie Windows XP en Acrobat Reader 3.0. Dat heeft in alle gevallen geleid tot een foutmelding "Kan de ColorSpace Cs6 niet vinden" en als men op OK klikt tot "Dit bestand bevat gegevens die niet door de viewer kunnen worden verwerkt. Wilt u volgende foutberichten laten onderdrukken?".
Bij alle drie is de Adobe Reader 3.0 vervangen door de Nederlandse versie 5.1 die op de cd-rom staat, met als gevolg dat de problemen opgelost zijn.
Het advies is dus gebruik Adobe Reader 3.0 niet meer, vervang hem door versie 5.1. Hiervoor is, gedurende de installatie, op de C-schijf circa 90 MByte vrije ruimte nodig.Foutmelding C:\WINDOWS\SYSTEM32\AUTOEXEC.NT (19 april 2005)
Enkele gebruikers meldden dat bij het opstarten van de cd-rom de tekst "C:\WINDOWS\SYSTEM32\AUTOEXEC.NT. Het systeembestand is niet geschikt voor MS-DOS- en Microsoft Windows-toepassingen. Kies sluiten om de toepassing af te sluiten" verschijnt.
Volgens de help en support website van Microsoft duidt een dergelijke melding op een beschadigde systeemfile. In dit geval dus autoexec.nt. Een oplossing voor dit probleem is het uitvoeren van Microsoft System File Checker (SFC). Uw heeft hiervoor wel de oorspronkelijke Windows systeem cd-rom nodig. Het programma vraagt daar om. Dit gaat als volgt:
Wanneer het klaar is moet u rebooten om de veranderingen te laten werken. Laat dan pas de Prometheus cd-rom opnieuw installeren.

N.B. Het bovenstaande werkt niet alleen voor autoexec.nt, maar ook voor andere systeem bestanden.

Ook voor Windows 98SE bestaat dit programma. Het wordt iets anders gestart:
Niet altijd: Wanneer er een bestand gevonden wordt dat veranderd is, vraagt het programma wat te doen. Wanneer u een bestand vervangt wordt bovendien gevraagd om het huidige bestand op te slaan op C:\Windows\Helpdesk\SFC (u kunt via "Settings" hiervoor een andere map kiezen; die moet u wel eerst met de Windows Verkenner maken). Doe dat, dan kunt u het bestand altijd terug zetten.

Wanneer het controleren voltooid is krijgt u daar een melding van en kunt u kiezen uit "OK" en "Gegevens". Kies eerst voor "Gegevens" en noteer hoeveel bestanden en mappen er gecontroleerd en eventueel toegevoegd, verwijderd of bijgewerkt zijn. Klik daarna een aantal malen op "OK" tot u weer bij het beginvenster ("Controleren op gewijzigde bestanden") bent. Kies nu voor "Sluiten".
Hierna moet u rebooten om de veranderingen te laten werken; dan pas de Prometheus cd-rom opnieuw laten installeren.Gegevens op de harde schijf (14 april 2005)
Veel gebruikers van cd-roms kopiëren de bestanden met gegevens (meestal .pdf bestanden) naar een map op hun harde schijf. Wanneer alle indexen worden geïnstalleerd kunnen alle bestanden direkt na elkaar worden doorzocht. Er behoeven dus geen cd-roms verwisseld te worden.
Dat kan met onze cd ook: Hierdoor zal de Acrobat Reader opstarten en alle indexen geïnstalleerd worden. U kunt nu geïndexeerd zoeken door alle bestanden van alle cd-roms die u op de harde schijf heeft gezet.

Wanneer u dit regelmatig doet, kan het handig zijn hiervoor een icoontje op uw bureaublad te zetten. Dat vervangt dan de funktie van de snelkoppeling naar Acrobat Reader.
Dit gaat als volgt: U heeft nu een snelkoppeling naar zoeken op al uw cd-roms (met als icoontje een cd schijfje). Wanneer u daarop dubbelklikt, worden de Adobe Acrobat Reader gestart en de indexen geplaatst en kunt u zoeken.
Deze snelkoppeling gebruikt u dus i.p.v. Acrobat Reader!
U hoeft de cd-rom nu niet meer uit de lezer te halen. Bij het uitzetten en later weer aanzetten van de computer zal hij niet automatisch opstarten. Dat gebeurt pas bij dubbelklikken op de snelkoppeling.Verzending vooruit bestelde cd-roms (11 april 2005)
Vanavond zijn alle vooruitbestelde cd-roms verpakt en geadresseerd. Morgen worden ze naar het TPG Post Business Point van Delft gebracht.
U kunt uw bestelde cd-rom dus vanaf woensdag 13 april in de brievenbus verwachten!Handleiding cd-rom 1 (2 april 2005)
Op bladzijde 10 van de handleiding die op de cd staat (handleiding.pdf) wordt aangeraden om de toetsencombinatie Alt+Shift+Linkerpijl te gebruiken om in Adobe Acrobat naar het voorgaande document te springen. Door de omzetting van de oorspronkelijke tekst in Word naar het pdf bestand is het gebruikte teken voor de linkerpijltoets (een pijltje naar links) veranderd in een vierkantje. De cd-rom was al te ver in productie om dit nog te kunnen verbeteren.
Hetzelfde stukje tekst staat ook op de bladzijden 3 en 4 van het boekje. Daar kon het nog wel veranderd worden.


Genealogische Vereniging Prometheus / TUDelft / E-mail: webmaster@prometheus-delft.org
Laatst gewijzigd: 18 oktober 2007